Saturday, 26 May 2012

Info


Typhonium giganteum leaf

Nama Tempatan:Keladi Tikus 
Nama Saintifik:Typhonium Flagelliforme 
Nama Lain:Rodent tuber, 
Famili:Araceae 
Lokasi dijumpai:Tumbuhan liar 

PENGENALAN

Tumbuhan amat penting dalam kehidupan manusia, ia memenuhi kebanyakan keperluan harian. Ia digunakan dalam pembuatan kosmetik, makan pemakanan, perasa dan pewarna, perhiasan dan perubatan. Tumbuhan yang mempunyai nilai perubatan digunakan untuk merawat bermacam macam jenis penyakit.

Oksidasi adalah satu kemestian dalam organisma untuk menghasilkan tenaga kepada proses biologikal. Walaubagaimanapun, ketidak kawalan penghasilan Oksijan menghasilkan radikal bebas yang meyumbang kepada tumbuhnya penyakit seperti atherosclerosis, rheumatoid arthritis dan kanser, juga kepada proses ketuaan (degenerative processes of aging). Hampir semua organisma terlindung dari radikal bebas oleh enzim seperti super-oksid dismutase dan catalase atau kompond seperti asid ascrobic, tocopherols dan glutathione.

Bila mekanisma perlindungan antioksida tidak seimbang disebabkan dari ketuaan, penurunan fungsi physiological akan menyebabkan serangan penyakit dan peningkatan jangka waktu penuaan yang lebih cepat, oleh ini kandungan antioksida dalam pemakanan seseorang adalah amat penting bagi melindungi badan dari kesan oksidasi.

TYPHONIUM FLAGELLIFORME, sebagai makanan tambahan yang membantu melawan kanser, ketumbuhan dan meningkatkan daya tahan badan. Juga membantu penyahtoksidan dalam darah.

Keladi tikus; merupakan sejenis tumbuhan meliar dari keluarga Araceae. Nama saintifiknya ialah Typhonium flagelliforme (Lodd) BL. Keladi tikus juga dikenali dengan beberapa nama seperti talas Kunting, bira kecil, ileus gofu sepa, trenggiling mentik dan berbagai.

Sebelum ini keladi tikus tidak dikenali ramai, tidak seperi sambiloto, temu putih, hempedu bumi, temu lawak, mengkudu dan sebagainya. Tanaman semak sejenis talas ini boleh mencapai ketinggian melebehi 100 cm. Ia menyukai tempat lembab dan berpaya.

Daunnya berbentuk seperti jantung, tumbuh dari ubi dan berwarna hijau segar. Dalam Bahasa Inggeris keladi tikus disebut sebagai rudent tuber. Ia mudah dijumpai dikebanyakan tempat di Malaysia, juga dibeberapa pusat pembenehan dan pusat landskap. Daunnya berbentuk jantung dan berwarna hijau pekat basah. Seluruh bahagian dari pokok ini boleh digunakan dalam rawatan penyakit.

TYPHONIUM

Typhonium di rujuk kepada bentuk bujur akar kepada Typhonium giganteum. Dalam bahasa Cina dinamakan sebagai baifuzi, yang bermaksud akar berwarna cerah (bai = puteh) dan kesamaannya dengan jenis pokok berakar berlubang seperti aconite beracun (fuzi).

Tanaman ini diakui mempunyai nilai anti kanser pada awal 1990 ’an (Neoh, 1992), ini pendapat sarjana Barat, sedangkan tanaman ini telah lama diguna pakai oleh sarjana Islam seperti Ibnu Sinna dalam perubatan tibb-e-Unani dan di Negeri China. Tumbuhan ini walaupun bukan jenis tumbuhan dikenali umum, tapi ia terkenal dikalangan para tabib (sense) Cina yang menggunakan nya dalam komponen herba tradisional mereka untuk rawatan kahak berangin (wind-phlegm), penyakit yang menyebabkan kejangan otot dan untuk pesakit lumpuh lidah, muka atau percakapan. Contohnya, digunakan dalam ubatan Qianzheng San (Serbuk pemulihan keasal / Powder for Restoring the Normal Position), yang mengandungi ramuan utamanya typhonium, ulat-sutera dan kalajengking, yang diberikan kepada pesakit lumpuh disebabkan stroke. Lanjutan dari versi formula ini adalah ubat Yifeng Dan (ubat menghalang kahak angin / wind stopping pill) ramuan dari Qianzheng San dicampur dengan Uncaria, siler dan tabasheer (sejenis ekstrak buluh, tianzhuhuang). Banyak lagi ubatan Cina kunoh yang menggunakan keladi tikus sebagai ramuan utama dalam ubatan mereka. 

Dalam buku Sichuan Chinese Pharmacological History, dituliskan bahawa unsur timbangan bagi typhonium ialah “hangat dan mempunyai rasa kemanis –manisan, kelat, menyucuk, bertoksik dan ia boleh menyembuh sakit gastrik dan sendi disebabkan dari gangguan darah”.

Dalam tahun 1995-96 seorang Pensyarah Pusat Pengajian Sains Kajihayat Universiti Sains Malaysia (USM), Prof Christopher Teo Kheng Hoe seorang botanis berkata, 'keladi tikus' dijumpai secara kebetulan ketika seorang pesakit kanser meminta pertolongannya untuk membiak tumbuhan itu, yang dipercayai boleh menyembuh penyakit’’, ketika itu beliau terlibat dalam kajian pembiakkan tumbuh-tumbuhan dan beliau berjanji untuk membantu membiakkan keladi tikus dan melalui kajian dijalankan ke atas keladi tikus atau Typhonium, Teo berkata, pesakit menunjuk kesan positif selepas memakan tumbuhan berkenaan, bahkan pesakit akan berasa lebih baik, tidak letih dan mempunyai selera makan. 

Terapi kanser

Patricia Skinner dalam bukunya Unani-tibbi, Encyclopedia of Alternative Medicine, menjelaskan, doktor pertama yang berhasil melakukan terapi kanser adalah Ibnu Sina atau Avicenna. Dalam Canon of Medicine, Ibnu Sina menggunakan, salah satu cara pebedahan yang disertai pemotongan atau pembersihan pembuluh darah.

Profesor Nil Sari dari Universitas Istanbul, Cerrahpasha Medical School dalam tulisannya berjudul "Hindiba: A Drug for Cancer Treatment, menuturkan, pada abad ke-12 M, ilmuwan Muslim bernama Ibnu al-Baitar menemukan ramuan obat kanser atau tumor bernama "Hindiba". Obat kanser warisan peradaban Islam itu dipatenkan oleh Profesor Nil sari pada 1997.

Khasiat dan kegunaan

Di antara khasiat herba ini, ia bagus untuk rawatan penyakit barah seperti penyakit barah payu dara, paru-paru, rektum, hati, prostat, pangkal rahim dan buah pinggang. Keladi tikus dapat membunuh sel-sel barah ini dan membaiki semula sel yang telah rosak akibat kemoterapi. Herba ini bersifat antivirus dan antibakteria. Air dari pokok ini mampu merencatkan ketumbuhan kanser dan membantu mengurangkan kesan sampingan rawatan kemoterapi.

Sebelum penemuan terbaru ini, herba tanaman ini telah lama digunakan dalam rawatan kecederaan dalaman dan bengkak dalaman yang menyebabkan pengumpulan cecair pada sel sel dan tisue dalaman (edema). Batang tanaman ini (Rhizome) secara tradisional digunakan sebagai ubat batuk dan untuk penyakit paru paru. Di Filipina pembungaannya (inflorescence) diguna untuk meredakan pendarahan dan membantu dalam penyembuhan luka (Perry, 1980).

KHASIAT UBATAN KELADI TIKUS

1. Membantut ketumbuhan Sel Tumor
2. Membantut ketumbuhan sel kanser
3. Mengurangkan kesan sampingan dari rawatan kemoterapi (keguguran rambut, mual, hilangan selera makan dsb)
4. Bertindak sebagai Anti-virus dan bakteria
5. Merungkaikan keracunan toksik ubatan
6. Merungkaikan keracunan toksik rokok
7. Mengatasi penyakit diabatis melitus
8. Mengatasi tekanan
9. Meningkat stamina dan ketahanan diri
10. Membantu melegakan penyakit kegagalan jantung
11. Meyembuh selsema, batuk, kahak dan sakit kepala
12. Anti Asma
13. Meredahkah bengkak dan sakit
14. Mengatasi masalah kekembungan perut
15. Menyembuh penyakit hati

Isi kandungan pada Daun;

1. Hexa acid dekanoat
2. Acid okta dekanoat
3. Lauric acid
4. Acid kapriat
5. Koniferin

Isi Kandung dalam Batangnya(steim):

1. Serebrosida
2. Daukasterol
3. Inactivating ribosome protein / RIP

Isi Kandung pada Jalur Melintang (rhizome)

1. Alkaloids
2. Triterpenoid
3. Polyphenols
4. Arginine
5. Tritofan
6. Fitol

Bagaimana Typhonium Flagelliforme bertindak ?

Typhonium Flagelliforme / keladi tikus membantu detoksifikasi dalam sistem darah. Kajian menunjukkan bahawa keladi tikus mengandungi kandungan Arginine yang tinggi. Arginine adalah asid amino yang penting yang mana diperlukan untuk pertumbuhan normal mikrob, tanaman dan haiwan. Arginine juga diperlukan untuk mengekalkan metabolisme yang normal dan proliferasi sel.

Keladi tikus mengandungi anti-neoplastik atau antikanser, serta berkhasiat sebagai antivirus. Kesan farmakologi ini ialah menjadi ubat utama untuk merawat cancer. Ramuan ini mengandungi ribosome inacting protein (RIP), zat antioksidan dan zat antikurkumin. RIP berfungsi membantutkan perkembangan sel kanser, tanpa merosak jaringan sekitarnya, dan menghalang pertumbuhannya. Zat antioksidan berfungsi mencegah kerosakan gen, sementara zat antikurkumin berfungsi sebagai antiinflamasi/antiperadangan.

Tanaman ini mampu menyembuhkan berbagai jenis kanser , mulai dari payudara, paru-paru, usus besar, rektum, lever, prostat, ginjal, leher rahim, tenggorokan, tulang, otak, limpa, leukemia, hempedu, sampai pankreas.Apakah itu Sel kanser?Kanser adalah penyakit yang melibatkan fikiran, tubuh dan jiwa. Jiwa proaktif berfikir positif sangat membantu penyembuhannya. Emosi, sifat sulit memaafkan memicu tubuh kita berada dalam situasi tegang dan mempengaruhi tingkat kasaman menjadi tinggi dan ini menyuburkan sel-sel kanser.

Badan manusia terbentuk daripada berjuta-juta sel. Kanser adalah sejenis penyakit sel iaitu sel-sel tubuh membiak secara berterusan dalam keadaan yang tidak terkawal dan mengakibatkan pemusnahan sel-sel berdekatan atau merebak ke organ-organ. 

Sebagai contohnya kanser paru-paru jika tidak dirawat dengan sempurna boleh merebak ke organ-organ lain seperti otak, hati, perut dan tulang belakang dan ia membentuk pertumbuhan kanser yang baru dan lain pula.

Kanser merupakan masalah kesihatan yang kian meningkat di seluruh dunia. Penyakit ini melibatkan kira-kira 9 juta penduduk dunia dan membunuh 5 juta yang lain. Dalam kontek Malaysia, penyakit kanser merupakan salah satu daripada 10 penyebab utama kematian. Di sini jelas menunjukkan bahawa kanser juga merupakan satu masalah kesihatan yang serius dan perlu diberikan perhatian yang sewajarnya.

Kejadian sebenar kanser di Malaysia tidak diketahui dan dianggarkan terdapat 150 kes bagi setiap 100,000 penduduk. Manakala dari segi bilangan kes baru yang dikesan adalah dianggarkan dalam lingkungan 27,000 kes setahun. Masalah kanser di Malaysia mungkin akan meningkat pada masa akan datang mengikut perubahan dalam gaya hidup dan persekitaran serta pertambahan pendudukan yang meningkat usianya.


Apa itu radioterapi? Radioterapi adalah satu cara untuk merawat barah. Ia menggunakan radiasi seperti X-ray, sinaran gamma atau elektron, untuk mengubati atau mengawal barah. Perkataan tersebut terdiri daripada “radio” bermaksud sinaran dan “terapi” bermaksud rawatan. Radioterapi dijalankan setiap hari (kecuali hujung minggu) dalam sesuatu siri yang tetap iaitu antara 5 hingga 35 rawatan dalam tempoh 1 hingga 7 minggu. 

Apa itu kemoterapi?

Kemoterapi adalah satu rawatan menggunakan ubat anti kanser yang biasanya di beri melalui suntikan (kadang kala melalui mulut). Ubat ini dapat menembusi sel kanser dan mengganggu pembahagian sel atau penumbuhannya.Kemoterapi ini dijalankan setiap minggu, setiap 2 minggu atau setiap 3 minggu bagi masa 4 hingga 6 bulan. 

Apakah kesan sampingan radioterapi?

• Berasa tidak sihat – hanya apabila abdomen/pelvis dirawat 
• Kulit yang merah dan gatal 
• Mulut atau kerongkong yang sakit/kering 
• Telinga yang tersumbat 
• Kehilangan rambut - hanya apabila bahagian kepala dirawat 
• Mengalami kesusahan menelan makanan 
• Sakit perut atau cirit birit 
• Pundi kencing yang lemah 
• Masalah seksual atau kesuburan 

Apakah kesan sampingan kemoterapi?

*Rawatan ini membawa kesan kepada seluruh sistem. Kesan sampingan termasuk merasa mual, muntah, keguguran rambut, kurang penghasilan sum-sum tulang. Kesan-kesan ini sementara dan boleh pulih.

Typhonium dari Keluarga Araceae mempunyai lebih kurang 70 jenis spesis


Typhonium acetosella Typhonium adnatum

Typhonium albidinervum Typhonium albispathum

Typhonium alismifolium Typhonium alpinum

Typhonium angustilobum Typhonium bachmaense

Typhonium blumei Typhonium bognerianum

Typhonium brevipilosum Typhonium brevipes

Typhonium brownii Typhonium bulbiferum

Typhonium circinnatum Typhonium cochleare

Typhonium cordifolium Typhonium digitatum

Typhonium diversifolium (T.`austrotibeticum) 

Typhonium echinulatum

Typhonium eliosurum Typhonium flagelliforme

Typhonium filiforme Typhonium fultum

Typhonium gagnepainii Typhonium gallowayi

Typhonium gaoligongense Typhonium giganteum

Typhonium glaucum Typhonium gracile

Typhonium griseum Typhonium hayatae

Typhonium hirsutum Typhonium huense

Typhonium horsfieldii (T.omeiense)

Typhonium hunanense

Typhonium inopinatum Typhonium johnsonianum

Typhonium jonesii Typhonium laoticum

Typhonium liliifolium Typhonium lineare

Typhonium listeri Typhonium medusae

Typhonium mirabile Typhonium nudibaccatum

Typhonium orbifolium Typhonium pedatisectum

Typhonium pedunculatum Typhonium peltandroides

Typhonium penicillatum Typhonium pottingeri

Typhonium preatermissum Typhonium pusillum

Typhonium reflexum Typhonium russell-smithii

Typhonium roxburghii (T. divaricatum)

Typhonium sagittariifolium

Typhonium saraburiensis Typhonium subglobosum

Typhonium taylorii Typhonium tentaculatum

Typhonium trifoliatum Typhonium trilobatum

Typhonium venosum (Voodoo Lily) Typhonium varians

Typhonium violaefolium Typhonium watanabei

Typhonium weipanum Typhonium wilbertii

   Nama saintifik keladi tikus ialah Typhonium Flagelliforme (Lodd) BL. Juga dikenali sebagai Tu Ban Xia atau Lao Shu Yu dalam bahasa Cina. Dikategorikan sebagai tumbuhan semak yang hanya mencecah ketinggian antara 25cm hingga  30cm sahaja. Habitatnya di tempat yang lembab dan terhalang daripada sinar matahari secara langsung. Daunnya yang hijau berbentuk bulat dan runcing dihujungnya membentuk seperti daun sirih. Dibahagian akarnya pula terdapat ubi yang berbentuk bulat rata sebesar buah pala. Tumbuhan ini mudah didapati di kawasan Asia Timur

Manfaat dan Khasiat Keladi Tikus

Secara umumnya, keladi tikus ini mengandungi agen detoksifikasi yang mana membantu membersihkan racun dan sistem pencernaan di dalam tubuh, melancarkan peredaran darah serta mengembalikan daya tahan tubuh yang hilang
Secara saintifik, para penyelidik telah menemui 3 kandungan utama yang terdapat di dalam tumbuhan keladi tikus ini :-

1. Ribosome Inacting Protien (RIP)

Berfunsi sebagai agen melemahkan perkembangan sel kanser, mematikan sel kanser tanpa mengganggu sistem sekitarnya dan menghalang pertumbuhan kanser.
2. Zat Anti Oksida
Berfungsi sebagai agen mencegah berlakunya kerosakan gen
3. Zat Kurkumin
Berfungsi sebagai agen anti inflamasi atau anti peradangan.
Kombinasi kandungan ini mengaktifkan mediator yang meransang untuk menguatkan sel dari sitem pertahanan tubuh untuk bersama-sama melawan sel kanser.

No comments:

Post a Comment