Sunday, 10 April 2016

Artikel

Makanan untuk dielakkan Semasa Rawatan Kanser

Jika rawatan telah menyebabkan kesan sampingan seperti loya, perubahan rasa, atau sakit mulut. Anda mungkin patut sudah mula membuat senarai makanan yang patut dielakkan. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa makanan yang tidak kira betapa baiknya bunyi tapi ianya mungkin adalah baik untuk dielakkan kerana risiko keracunan makanan. Kerana beberapa rawatan boleh melemahkan sistem imun anda sehingga sekurang-kurangnya beberapa minggu selepas selesai (lebih lama jika anda mempunyai sel stem /  pemindahan tulang sum-sum), keracunan makanan bukan sesuatu yang boleh dibawa main. Keputusan terjadinya penyakit keracunan makanan boleh menjadi serius.

Makan makanan mentah atau kurang masak adalah penyebab biasa keracunan makanan. Masak dengan betul mampu memusnahkan bakteria, tetapi mereka boleh mula tumbuh pada makanan yang telah dimasak jika dibiarkan di luar atau di dalam peti sejuk terlalu lama. Makanan juga boleh menjadi tercemar apabila seseorang dijangkiti virus atau lain-lain "bug".

Memberi perhatian kepada peraturan keselamatan makanan dan menjadi lebih berhati-hati apabila mengendalikan, menyediakan, dan menyimpan makanan pastinya penting. Walau bagaimanapun, sesetengah orang yang menerima atau baru selesai rawatan kanser perlu mengelakkan makanan sama sekali, walaupun mereka mungkin telah memakan makanan tersebut tanpa sebarang masalah pada masa lalu. Antaranya adalah :

• “Hot dogs” sejuk atau (daging sejuk) -Sentiasa memasak atau memanaskan semula sehingga daging sentiasa panas.
• salami mentah kering-sembuh
• “Unpasteurized” (mentah) susu dan produk susu, termasuk yogurt susu mentah
• keju lembut yang diperbuat daripada susu unpasteurized, keju biru, Brie, Camembert, feta, keju kambing, dan queso fresco / blanco
• Ikan Salai
• salad dengan telur, ham, ayam, atau makanan laut – yang disediakan
• tidak dibasuh buah-buahan segar dan sayur-sayuran, sayur-sayuran berdaun terutama yang boleh menyembunyikan kotoran dan bahan cemar lain
• pucuk mentah seperti pucuk alfalfa
• daging mentah atau kurang masak (ground beef) atau daging mentah mentah atau ayam kurang masak.

• kerang mentah atau kurang masak, seperti tiram. Makanan ini boleh menjadi hepatitis virus A dan perlu dimasak dengan sempurna untuk memusnahkan virus.
• Sesetengah jenis ikan, mentah dan yang telah dimasak, kerana ia mungkin mengandungi tahap merkuri
• Sushi dan sashimi, yang selalunya mengandungi ikan Komersial beku (ikan beku mentah), terutamanya mereka yang dilabel "sushi gred" atau "sashimi gred," adalah lebih selamat daripada ikan yang lain, tetapi perlu diperiksa dengan doktor anda, pakar pemakanan atau ahli kesihatan anda  sebelum makan makanan ini.
• telur masak seperti separuh masak, “easy use”  atau rebus
• mentah, telur unpasteurized atau makanan yang dibuat dengan telur mentah, seperti kek atau biskut “home made”
Berbincanglah dengan doktor anda atau ahli pakar penjagaan kesihatan anda tentang berapa lama perlu mengambil langkah berjaga-jaga dalam makanan dan apabila anda boleh kembali makan makanan tersebut lagi.


Sumber : http://www.cancer.net/
Semasa kanser ini kekal sebagai istilah perubatan yang menakutkan tetapi pada masa ini bukanlah penyakit tidak pernah diubati. Seperti penyakit serius yang lain, kanser juga bermakna 'ada ubat' tetapi 'tidak dijumpai. Setiap penyakit (akan) terdapat keperluan ubat-ubatan dan ini sesuatu yang mesti diyakini.
Kanser adalah penyakit pembunuh kedua selepas jantung. Kanser bukanlah sel-sel normal dalam badan yang terlebih. Selain daripada ciri-ciri pertumbuhan yang pesat, ianya juga tidak teragak-agak untuk mencederakan rangkaian lain atau invasif (Polyp cancers) dan membiak (menular) melalui saluran darah dan saluran limpa. Pelbagai pengalaman dan penyelidikan ke atas keladi tikus sebagai rawatan alternatif kanser  yang tidak dapat tidak secara langsung berada di barisan ubat yang berkesan di negara kita. Tapi hakikatnya kita masih terhad untuk mendapatkan tumbuh-tumbuhan ini dari Malaysia dan hasil penyelidikan lanjut masih perlu dijalankan. Walaupun ubat itu tidak boleh dituntut sebagai kehadiran yang mampu mempunyai dan memberi lebih banyak kepada orang yang mempunyai kanser.
Tumbuhan keladi tikus (Keladi Tikus) adalah sejenis tumbuhan keladi setinggi 25 cm hingga 30 cm termasuk tumbuhan belukar seperti tempat-tempat yang lembap yang tiada (sangat sedikit) terdedah kepada cahaya matahari langsung. Ini tumbuhan batang basah biasanya tumbuh di kawasan terbuka pada ketinggian 1,000 meter di atas paras laut. Bentuk daun bulat dengan menara berbentuk hati. Warna hijau segar.

Keputusan Pemerhatian Ujian keladi tikus

Daripada ujian empirik (berdasarkan pengalaman) beberapa jenis kanser, rawatan kanser yang boleh disembuhkan dengan penggunaan keladi tikus: kanser payudara, kanser testis, kanser prostat, kanser kolon, kanser tulang, kanser paru-paru dan kanser hati.

Keladi tikus boleh digunakan sebagai tumbuhan perubatan dari akar seluruhnya dan juga daun. Penggunaan yang paling biasa adalah dengan mencapur semua bahagian tumbuhan yang digunakan untuk membentuk jus segar serta-merta selepas diproses. Ini bertujuan untuk memaksimakan penggunaan.

Jus keladi tikus juga boleh dibuat oleh anda sendiri dengan menggunakan sebanyak tiga tikus keladi herba dengan berat kira-kira 50g dibasuh dan dibersihkan dan kemudian direbus dalam air yang telah sejuk selama kira-kira 30 minit. Kemudian dihancurkan dan kemudian perah dengan kain penapis.
Adalah disyorkan penggunaan 1-3 kali sehari satu jam sebelum makan untuk rawatan. Bagi mereka yang mempunyai masalah perut digalakkan untuk minum selepas makan. Jika tekak gatal selepas minum boleh diatasi dengan air bersama madu. Walaupun begitu, ianya dengan sendiri akan hilang selepas beberapa masa menurut Dr. Henry (pakar bedah ketumbuhan). Menurut Yellia Mangan (herba) keladi memberi kesan sama sekali terhadap tikus kanser. Berfungsi sebagai penghalang yang timbul selepas pembedahan kanser tidak boleh dipercayai, tetapi untuk mengurangkan secara berperingkat. Di samping itu, fungsi yang lain seperti ubat menahan kesan buruk dari kemoterapi. Mereka yang kerap makan tikus keladi selepas kemoterapi membuktikan selera makan akan kembali, rambut tidak mudah jatuh dan kesakitan dalam badan berkurangan.

Tumbuhan ini mula dikaji oleh pakar-pakar sebagai tumbuhan perubatan dari Prof. Malayia Dr.Chris KHTeo Dip Agric (M) BSc Agric (Hons) (M) MS PhD yang juga pengasas Cancer Care Penang, Malaysia. Prof Chris Teo penyelidikan ekstrak tumbuhan ini menunjukkan keputusan campuran Typhonium Flageffiforme dan lain-lain bahan-bahan semulajadi membantu detoksifikasi tisu darah. Ubat ini akan menjadi lebih baik apabila diberi bersama dengan bahan-bahan lain seperti sayur pahit dan “grasses Intersection pearl white”. Herba ini mengandungi ribosome dalam menghasilkan protein (RIP) anti curcumin antioksidan dan bahan lain. Gabungan ketiga bahan-bahan dalam campuran herba untuk menghasilkan perantara yang merangsang dan mengukuhkan sel-sel dalam sistem imun untuk memusnahkan sel-sel kanser.
Keladi tikus juga boleh menyekat kesan negatif daripada proses perubatan moden (kemoterapi) seperti kehilangan keguguran rambut, kurang selera makan, loya dan sakit di badan. Di Amerika Syarikat di Cancer Institute of New Jersey, pasukan yang diketuai oleh Dr Khaw Voon Chin, Profesor Madya Perubatan dan Farmakologi melakukan kajian dan membuktikan bahawa tikus keladi ekstrak yang berkesan dan berfungsi sebagai anti-tumor dan anti-virus.

Di China tumbuhan ini ditanam berhati-hati oleh Z Zhou Zhong Chen G Huang X dan P dari Guangxi Institut Tradisional Perubatan dan Sains Farmasi, Nanning. Kajian ini telah dijalankan untuk menentukan kesan farmakologisnya. Telah diketahui bahawa air dan alkohol diambil daripada Keladi Tikus mempunyai kesan menghapuskan kahak, mencegah batuk adalah sebagai pelali dan analgesik anti-radang dan bersifat sedatif. Pada kepekatan 720 g / ekstrak akueus kg 900 g / kg ekstrak alkohol dan 3240 g / kg ekstrak ester tumbuhan ini boleh meracuni badan.

Dan juga Choo CY Chan dan KL K Takeya, H. Itokawa dari Pusat Pengajian Sains Farmasi, Universiti Sains Malaysia. Ekstrak Keladi Tikus mengandungi agen anti-kanser tetapi penumpuan yang lemah. Hasil kajian ini telah diterbitkan dalam jurnal perubatan Phytotheraphy Penyelidikan Mei 2001: 15 (3): 260-2

Tumbuhan Keladi Tikus mempunyai nama-nama Latin Thyponium flagelliforme (Lodd). Termasuk dalam keluarga tumbuhan Araceae. Vine Rodent Tuber telah digunakan oleh orang penduduk di negara jiran Malaysia sebagai sebuah penyelidikan ubat penyakit kanserer. Keputusan dari pelbagai institusi dan universiti di Malaysia dan beberapa negara menunjukkan bahawa ekstrak tumbuhan (jus) boleh memusnahkan sel-sel kanser. Secara umum keputusan menunjukkan kesan untuk membunuh / menghalang pertumbuhan sel-sel kanser untuk menghapuskan kesan-kesan buruk kemoterapi dan anti-virus & sifat anti-bakteria.

Kandungan kimia tumbuhan tidak diketahui umum atau belum diterbitkan. Tetapi berdasarkan rakaman hasil penyelidikan dan pengalaman dari generasi ke generasi dari pelbagai negara dan wilayah tumbuhan ini boleh menyembuhkan kanser payudara, paru-paru, usus, hati rektum (dubur) otak, buah pinggang, servik,limpa tulang, leukemia, hempedu, kerongkong dan pankreas. Juga berdasarkan pengalaman daripada penggunaan maklumat herba boleh digunakan untuk meneutralkan toksik dadah.

Sumber dari : iazaux.wordpress.com/2010/07/17


 Bagaimana jika orang yang disayangi menolak rawatan kanser?

Ada orang yang memilih untuk tidak mendapat apa-apa rawatan kanser. Ini boleh menjadi sangat sukar untuk keluarga dan rakan-rakan yang mungkin tidak bersetuju dengan pilihan ini. Tetapi bagi sebahagian besar, orang-orang yang boleh membuat keputusan untuk diri mereka sendiri mempunyai hak untuk menolak sebarang dan semua rawatan.

Sebagai seorang yang mengambil berat tentang dan menyokong orang dengan kanser, anda mungkin tertanya-tanya mengapa mereka membuat pilihan ini. Mungkin orang itu mempunyai masalah kesihatan yang membuat rawatan kanser lebih teruk atau lebih berisiko. Mungkin mereka merasakan bahawa dengan usia mereka dan sejarah hidup, ia hanya "masa mereka." Kadang-kadang, kepercayaan agama orang itu datang ke dalam bermain. Terdapat banyak sebab mengapa orang memilih untuk tidak mendapatkan rawatan kanser.

Ia OK untuk bertanya  kesayangan anda tentang sebab-sebab mereka kerana menolak rawatan kanser. Walaupun jawapannya mungkin sukar untuk didengar, pilihan untuk menolak rawatan adalah pilihan pesakit itu - tiada siapa lain. Ia juga OK untuk memberitahu kepada pesakit pendapat anda. Anda boleh mengatakan sesuatu seperti, "Saya tidak berfikir tentang cara itu, dan saya gembira anda berkongsi pandangan anda dengan saya" atau  "Saya mahu awak bercakap dengan doktor tentang pilihan rawatan, tetapi saya akan menyokong pilihan dan membantu melalui masa ini dan yang terbaik yang saya boleh berikan. "

Walaupun selepas seseorang enggan rawatan kanser, ia adalah penting untuk memastikan mereka benar-benar memahami pilihan mereka. Anda mungkin ingin bertanya kepada orang yang bercakap dengan doktor tentang keputusan itu dan sama ada mana-mana rawatan mungkin membantu. Sesetengah pesakit akan bersetuju untuk bercakap dengan doktor, dan lain-lain tidak akan. Tetapi jangan terkejut jika, selepas bercakap dengan doktor, orang yang masih enggan rawatan. Sekali lagi, mereka mempunyai hak untuk membuat pilihan mereka sendiri, sebagaimana kamu mempunyai hak untuk berasa dengan cara yang mereka lakukan. Cuba lihat dari sudut pandangan orang yang menghidap kanser, dan terus memberikan sokongan dan persahabatan anda.

Penjagaan sokongan boleh membantu sesiapa sahaja yang mempunyai kanser – walaupun pesakit sendiri yang sangat yakin bahawa mereka tidak mahu rawatan untuk kanser itu untuk diri sendiri. Kadang-kadang dipanggil penjagaan paliatif, “penjagaan sokongan” membantu menjaga pesakit kanser daripada mempunyai kesakitan yang teruk, loya, atau gejala-gejala lain. Ia adalah penjagaan yang bertujuan untuk merawat gejala, bukan kanser. Ia membantu orang yang merasa sebaik mungkin untuk seberapa lama yang boleh.Orang yang enggan penjagaan kanser mungkin terbuka kepada hospis – orang yang menjaga pesakit yang teruk. Pekerja hospis memberi penjagaan paliatif atau menyokong supaya gejala boleh dikawal. Mereka juga cuba untuk membantu keluarga dan pesakit untuk menikmati sebahagian besar masa mereka. Seorang pesakit yang mampu membuat keputusan sendiri boleh memilih untuk menolak penjagaan ini juga. Ini boleh menjadi sukar pada keluarga dan orang yang disayangi, menonton orang yang menderita ketika mengetahui bahawa penjagaan sokongan boleh membantu meringankan kesakitan dan gejala-gejala lain. Jika ini berlaku, orang yang disayangi biasanya melakukan yang terbaik seberapa boleh, tetapi perlu menawarkan hospis dan penjagaan paliatif sebagai pilihan. Penjagaan ini akan diperlukan lebih sebagai keadaan pesakit menjadi lebih teruk - masa dimana mungkin apabila keluarga dan orang tersayang tidak boleh menguruskan tanpa bantuan.

No comments:

Post a Comment